Pozvánka na přednášku

foto: Paolo Ronchetti, Tecno Canapa

Rethink Architecture: Zelený beton a cihly

Čtvrtek 17. 10. 2024, 19:00–21:00

Osobně v Centru architektury a městského plánování, Vyšehradská 51, Praha 2
On-line stream bude na Facebooku CAMP - Centra architektury a městského plánování

Beton a cihly jsou základem většiny staveb po celém světě, avšak jejich výroba má výrazný dopad na životní prostředí, zejména kvůli vysoké spotřebě energie a přírodních zdrojů. Díky pokrokům v materiálovém výzkumu však nyní vznikají inovativní technologie, které umožňují recyklaci betonu a používání ekologičtějších alternativ, jako je například beton s příměsí konopí. V této přednášce se budeme zabývat také využitím mycelia – houbového materiálu – při výrobě stavebních prvků, které jsou biologicky odbouratelné a šetrné k přírodě.

Akci pořádá Rethink Architecture Institute ve spolupráci s Centrem architektury a městského plánování pod záštitou České rady pro šetrné budovy a České komory architektů. Přednáška je realizována s finanční podporou hlavního města Prahy a je součástí projektu LIFE ClimArchiBase, který je kofinancovaný EU a Ministerstvem životního prostředí.

Na přednášce vystoupí

Hana Gabrielová, prezidentka Českého konopného klastru – CzecHemp

V roce 2010 Hana založila společnost Hempoint, která se věnuje pěstování a zpracování konopí i výrobě a distribucí různých konopných potravin a krmiv pro zvířata. Společnost Hempoint se v současnosti věnuje mezinárodní distribuci v EU registrovaných konopných osiv a poskytuje poradenství pro zemědělce a další zúčastněné strany. V roce 2023 se Hempoint stal partnerem společnosti Ukrainian Hemp a Papacks – německé společnosti pro výrobu nasávané kartonáže. V roce 2024 Hempoint představuje potenciálním investičním partnerům nový projekt komplexního zpracování průmyslového konopí ve střední Evropě s názvem Ecostem. Hana je také členka představenstva EIHA a zakladatelka Cannabis Embassy.

Václav Přibilík, ředitel pro business development a udržitelnost, Heidelberg Materials Česká republika

V současnosti ředitel pro business development a udržitelnost ve skupině Heidelberg Materials Česká republika, který v rámci skupiny začínal jako právník. Přes vedení controllingu a finančního plánování se dostal až k utváření strategie rozvoje Heidelberg Materials Česká republika, jednoho z významných hráčů na poli energeticky a uhlíkově náročného českého průmyslu. Přistupuje k dekarbonizaci a udržitelnosti jako příležitosti, která umožňuje další rozvoj.

Paolo Ronchetti, ředitel linky Tecnocanapa ve společnosti Senini Srl.

Paolo je průkopníkem v rozpoznávání a propagaci potenciálu konopných a vápenných biokompozitů ve stavebnictví. V roce 2011 spoluzaložil a působil jako generální ředitel společnosti Equilibrium, prvního italského start-upu, který uvedl tyto kompozity na trh s cílem rozšířit je na průmyslovou úroveň. V současné době zastává pozici ředitele linky Tecnocanapa v průmyslové společnosti Senini Srl, která věnovala celý závod výrobě konopných a vápenných biokompozitních materiálů. Je členem představenstva Federcanapa (obchodní sdružení) a zastupuje Mezinárodní asociaci pro konopné stavby IHBA v Itálii. Již více než 18 let se podílí na propagaci a vývoji konopných a vápenných systémů v Itálii i v zahraničí.

Matěj Róth, CEO a spoluzakladatel společnosti Mykilio

Mykilio je technologický startup zaměřený na upcyklaci celulózového odpadu z průmyslu i zemědělství a vytváření moderních mykokompozitních materiálů. Ty nacházejí využití jako udržitelná náhrada plastů, produktů pro interiérový design nebo izolačních materiálů ve stavebnictví.

Matěj, spoluzakladatel společnosti Mykilio, kde jako generální ředitel zodpovídá za strategii, rozvoj a partnerství. Je absolventem oboru biologie na Masarykově univerzitě v Brně, ke kterému ho přivedl silný zájem o přírodní vědy a biotechnologie.

Registrace

Přednáška je přístupná zdarma.

Registrovat se můžete na stránkách GoOut.